torstai 20. elokuuta 2009

Lost in Austen!

Tästä se lähtee...taas. Tämän blogin tarkoitus on edistää "all things Austen" (en keksinyt kivaa käännöstä en sitten millään). Termi on napattu sivulta the Republic of Pemberley, joka osui silmääni heti kun aloin tätä aihetta tutkia.

Elikkäs niin mitä aihetta? Sitä, että onko kukaan koskaan ja missään harrastanut historian elävöittämistä niin että aikakausi olisi suurin piirtein tuo Jane Austenin elinaika, 1775-1817. Noh, onhan sitä englanninkielisissä maissa toki tehty, muualla ei juurikaan.

Mutta sitä(kin) voisi tehdä! Olen harrastanut keskiajan elävöittämistä nyt kolmisen vuotta, mutta Austenin aika (Regency, empire, Napoleonin aika, rakkaalla lapsella on monta nimeä) on minun ensimmäinen ja aito intohimoni. Ja nyt kun tiedän miten historiaa elävöitetään, niin mikäpä minua estää leikkimästä juuri lempiaikakauttani...

Blogini otsikki, janeiitta, on puolestaan napattu vuoden 1996 Ylpeyden ja ennakkoluulon painoksen kustantajan esipuheesta (olen näemmä ostanut kirjan 28.6.1997 Joensuusta :D). Sana kuvaa Austenin tuotantoon ja maailmaan uskollisesti hurahtanutta henkilöä, joksi ilman muuta katson itseni.

Ensimmäisen kirjoitukseni otsikko tulee (erittäin ajankohtaisesti, eikö?) Ylen juuri näyttämästä minisarjasta "Eksyin Jane Austenin maailmaan" (HARVINAISEN kökkö käännös), jossa moderni neitokainen Amanda Price huomaa vaihtaneensa paikkaa Elizabeth Bennetin kanssa. Valtaosin tykkäsin sarjasta ja päällimmäiseksi jäi tunne: "Tahtoo kans!". Ja kliseisesti, siitä se ajatus sitten lähti...:D

Tälle sivustolle keräilen mielenkiintoisia linkkejä, naputtelen omia jorinoitani ja toivon vilkasta kommentointia. Ensimmäinen kysymys lienee: Who's with me?!?

6 kommenttia:

  1. Me me me! Minuakin kiinnostaa tietää lisää Austenin ajasta, siihen aikakauteen paneutuminen on jäänyt ihan paitsiolle, vaikka hurahdinkin Austenin maailmaan jo -96, kun BBC:n sarja ekan kerran Suomen telkkarissa esitettiin.

    Nyt kun olen töllötön, minulta meni ohi tuo minisarja, mutta näin jokin aika sitten tuon kirjan Akateemisessa - tuo sarja varmaan perustuu siihen kirjaan, koska kirjan kannessa ei mainittu että olisi "TV:stä tuttu" eli että asia olisi toisin päin.

    Hassua muuten, juuri tällä viikolla puhuttiin miehen kanssa, miten kivaa olisi järjestää Austenin aikaiset juhlat - tanssia, musiikkia, keskustelua uutuuskirjoista ("How did you like the latest volume from Blake?...") Meillä siis mieskin tykästyi BBC:n sarjaan.:)

    Muistan tanssitunneilla kuulleeni, että täällä pääkaupunkiseudulla on järjestetty Austen-henkisiä piknikkejä yms, asianharrastajia siis löytyy, pitääkin kaivella että onko toimintaa vielä!

    It is a truth universally acknowledged, that a lady with this many hobbies, must be in want of one more.:)

    VastaaPoista
  2. "It is a truth universally acknowledged, that a lady with this many hobbies, must be in want of one more.:)"

    Indeed!

    Kysele tosiaankin pääkaupunkiseudun toimintaa sun muuta, mitä teen saman Tampereella. Meilläkin Siippa tykkää Austenista kovin, ei tämä ole mitään naisten hapatusta, varsinkin, jos ennallistetaan koko tuon ajan maailmaa, ei vain Austenin romaaneja.

    Olen ajatellut jos vaikka jonkinmoisen yleisötilaisuuden pitäisin: kutsuisin koolle kirjastojen ilmoitustauluilla porukkaa. Jotenkin minusta tuntuu, että tälle on tilaus...:D

    VastaaPoista
  3. Joo, en ole mitenkään hurjan yllättynyt, että kaksi pahinta (tuntemaani, luultavasti on olemassa vieläkin kroonisempia tasauksia)austenfriikkikollegaa ilmaantuu tänne ekoiksi kommentoijiksi! :D

    VastaaPoista
  4. Nyt luin tarkemmin tuosta Mini-TV-sarjasta, ja se taitaakin olla eri juttu kuin se kirja jonka näin. Ei pitäisi näköjään hätäillä johtopäätöksissä. Tarkemmin ajatellen ei myöskään ole ihme, että "nykyihminen Austen-maailmassa" -teema saattaa olla fiktiossa suosittua! Mutta joka tapauksessa haluaisin sekä nähdä tuon sarjan (kuulostaa tosi hauskalta), että lukea sen kirjan!:) Menisköhän tänään kirjakauppaan, jotain tarttis jemmata sikaflunssan varalle (kirjahyllyssä pitää aina olla jotain kevyttä ja hauskaa, jota voi lukea sairastaessa lohdukkeeksi:)!

    VastaaPoista
  5. Minäkin oon mukana! Empirepukuja, jee!

    VastaaPoista