keskiviikko 26. elokuuta 2009

Aikalaisten arvioita Ylpeydestä ja ennakkoluulosta

Lainasin kirjastosta kirjan "Jane Austen - an Illustrated Anthology". Mahtipontinen nimi, kirja on lähinnä kovakantinen lehtinen, pieniä sivuja suurehkoilla kuvilla (noh, ainakin saa paljon malleja empire-pukuihin) on 64. Kirja sisältää "best of"- kohtauksia Austenin kirjoista, mutta ei niin pahaa etteikö jotain hyvääkin: kirjassa on muutamia aikalaisten anekdootteja Austenista ja hänen teoksistaan. Tässä vastakkaisia mielipiteitä Ylpeydestä ja ennakkoluulosta hyvin arvovaltaisilta aikalaislukijoilta:

Kehut

"Also read again, and for the third time at least, Miss Austen's very finely written novel of Pride and Prejudice. That young lady had a talent for describing the involvement, and feelings, and characters of ordinary life, which is to me the most wonderful I ever met with. --- What a pity such a gifted creature died so early!"

- Sir Walter Scott -

Melkein haukut

"The want of elegance is almost the only want in Miss Austen. I have not read her Mansfield Park; but it is impossible not to feel in every line of Pride and Prejudice, in every word of Elizabeth, the entire want of taste which could produce so pert, so worldly a heroine as the beloved of such a man as Darcy --- Darcy should have married Jane. He is of all the admirable characters the best designed and the best sustained."

- Mary Russell Mitford -

Hyvin jännittävää, että Austen oli omana aikanaan kiisteltykin kirjailija. Hänen itsenäiset sankarittarensa ilmeisesti uppoavat helpommin nykylukijaan. Ajatella, että Elizabeth Bennet, tuo kaikkien sankarittarien esikuva, ei ollut tarpeeksi "elegantti". Ei tasan olisi saanut mennä Darcy Janelle, sanon minä!

8 kommenttia:

  1. Tässäpä tämä, tiivistettynä:

    http://www.rinkworks.com/bookaminute/b/austen.pride.shtml

    VastaaPoista
  2. "Darcy should have married Jane" - Hihii, hauskin kirja-arvostelu ikinä!:) Nykyään harvemmin näkee arvosteluja, joissa paheksutaan juonta. En kyllä ollenkaan yhdy Mitfordin näkemykseen - kenet Bingley sitten olisi saanut?

    VastaaPoista
  3. Bingleylle voi antaa vaikka Kittyn tai Maryn. Lydiaa en hänelle toivoisi. Vitsit kun olisittekin kaikki jo nähneet "Lost in Austenin". Kirvoittaa keskusteluja.

    Miten olisi teetä, kirjontaa köyhien hyväksi ja leffailua joku sunnuntai Tampereella?

    VastaaPoista
  4. Kitty ja Bingley ovat molemmat sellaisia vähän vietävissä olevia, heillä voisi olla sopuisaa yhdessä. :)

    Täytyy yrittää nähdä tuo Lost in Austen jotain kautta, kuulostaa tosi kivalta!

    VastaaPoista
  5. Pakko raportoida:

    Toy soldiers collector -lehden elo-syyskuun numerossa (Akat.kirjak.) esitellään Jane Austenin Pride & Prejudice -kirjan hahmoista tehdyt figut!

    :-D

    VastaaPoista
  6. Minäkin ilmoittaudun joukkoon! Olen paheellinen ja nykyajan uhri, kun olen nähnyt vain Austenin töistä minisarjoja ja leffoja, enkä ole lainkaan päässyt lukemaan kirjoja. Ylpeys ja Ennakkoluulo on myöskin suosikki ja tietenkin minisarjana. Ehdottaisinkin, että myös jonkinlaista lukupiiriä aloiteltaisiin, niin olisi helpompaa alloittaa tämä sukellus ;) Niistä käsitöistä en ole niin innostunut, en ole ollenkaan käsityöihmisiä. Empire-puku olisi tosi kiva, mutta olen niin tumpelo että en tiedä riittäisikö kärsivällisyys..

    VastaaPoista
  7. Kuutar, tervetuloa joukkoon! Minä kannatan lukupiiriä ehdottomasti. Samaan hengenvetoon en missään tapauksessa suosittele "Jane Austen lukupiiriä" kenenkään luettavaksi. Olen aloittanut sen kaksi kertaa, enkä kummallakaan kerralla jaksanut alkua pidemmälle. :D

    Mutta joo, aloitellaan turvallisesti leffalla tässä marraskuulla. Käsityöt voivat mennä siinä sivussa kivasti. Minäkinhän olen siis täysi käsi mitä käsitöihin tulee, olen vain tullut siihen tulokseen, että pakko on jotain tehdä, kun ei kaupasta saa!

    Mutta pian tulee lisää postauksia, pysykää kanavalla!

    VastaaPoista